11 oktober 2018

Woman to be

Traditional female circumcision ritually banned.


Korte omschrijving

Omdat de besnijdenis hét moment vormt waarop de meisjes – van zeven tot vijftien jaar – uitgehuwelijkt kunnen worden. Het snelle trouwen van de jonge vrouwen leidt tot massale schooluitval en tienerzwangerschappen.
Samen met de Masai en met respect voor alle partijen, heeft Amref een manier weten te vinden om traditie en vooruitgang samen te laten gaan, een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. Tot nu toe hebben de aangepaste rituelen plaatsgevonden in de gebieden Loitokitok, Magadi, Samburu (Kenia) en Kilindi (Tanzania). Daaraan namen al 15.000 meisjes deel. Zij hebben zonder bloedvergieten de overgang van meisjes naar vrouw gevierd.
(Tekst integraal overgenomen van https://www.amref.nl/wat-doet-amref-flying-doctors/projecten/alternatieve-rituelen-voor-meisjesbesnijdenis-in-kenia-en-tanzania)

Omschrijving

Vanuit de andere wereld kijkt de Moedergodin neer op de angstige kinderen met mededogen en verwondering. Ontzet over de gruwelen die mensen elkaar aandoen onder het mom van traditie. Een stapje dichter bij het afzweren van vrouwen onderdrukking, door gewoonte traditie of religie. Een stapje dichter bij onze ware natuur, één met de natuur. Helaas is de weg nog lang en vol obstakels.

Techniek


Deze collage bestaat uit heel veel onderdelen. Het portaal is opgebouwd uit 6 keer hetzelfde raam, geknipt uit een vakantiefoto. De bosachtergrond komt uit een natuur magazine, bewerkt als comic in photoshop. De beschilderde vrouw is een van de winnaars van een bodypaint festival ergens in Frankrijk, haar vleugels zijn van een vrij zeldzame libellesoort. De Mariafiguur is geknipt uit een (ooit) duur boek over Iconen. De groep meisjes en hun rituele begeleider komen uit het onvolprezen National Geographic. Er zitten nog wat dingetjes verborgen in het beeld, ik daag je uit ze te vinden.

webshop link
Geen opmerkingen:

Kunstenaartje met een website.

 Vandaag heb ik drie werken ingebracht voor de selectie van KlimaatExpo '22 door Artworlds in samenwerking met Museum De Fundatie. Dat w...